Του Γιάννη Αγγέλη
Μέσα στον Ιούλιο θα αρχίσουν να «τρέχουν» οι πρώτες αλλαγές σε διοικήσεις Οργανισμών, ΔΕΚΟ και τραπεζών, οι οποίες μέχρι τον Σεπτέμβριο θα επεκταθούν σε μεγάλη κλίμακα.
Η «είδηση» αυτή κυκλοφορεί τα τελευταία 24ωρα στο στενό περιβάλλον επιτελικών στελεχών του πρωθυπουργού.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες πάντως φαίνεται ότι οι όποιες «αλλαγές» γίνουν θα αποτελούν μέρος της συμφωνίας του κυβερνητικού συνασπισμού και όχι μονομερή απόφαση της ΝΔ.
Ήδη διεθνή οικονομικά πρακτορεία μεταδίδουν από την Αθήνα ότι κάποιες από τις αλλαγές αυτές σε κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες, όπως η Εθνική Τράπεζα, έχουν αρχίσει να συζητούνται και αναφέρονται μάλιστα ονόματα διοικητικών στελεχών που πιθανώς θα αντικαταστήσουν τα νυν ανώτατα διοικητικά στελέχη.
Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν επίσης ότι η έκταση των αλλαγών πέραν των τραπεζών, θα αφορά ιδιαίτερα σε διοικήσεις ΔΕΚΟ και Οργανισμών των οποίων τα ονόματα βρίσκονται ψηλά στην λίστα των αποκρατικοποιήσεων. Όλα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν από το φθινόπωρο καθώς τότε θα πρέπει να σημειωθεί η «εκκίνηση» του βασικού κορμού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ενώ παράλληλα θα έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει και ο ορίζοντας για το μέλλον των κρατικού ενδιαφέροντος τραπεζών.
Ερωτήματα όμως έχουν δημιουργηθεί για το πώς θα προχωρήσουν οι αλλαγές αυτές στις διοικήσεις πριν «τρέξουν» οι διαδικασίες που αφορούν π.χ. την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι οποίες είναι μάλλον βέβαιο ότι θα συνδέονται με διοικητικές «ανατροπές» ανάλογα με τον βαθμό συμμετοχής ή όχι των ιδιωτών μετόχων τους. Στο ΥΠΟΙΚ ήδη υπάρχει φάκελος με ολοκληρωμένη πρόταση για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από την κυβέρνηση Παπαδήμου.
Αλλαγές βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη στα διοικητικά σώματα (τα νέα που θα δημιουργηθούν αλλά και τα εν ισχύ) του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που διαχειρίζεται τα κεφάλαια της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος.
Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει το γεγονός ότι οι διεργασίες αυτές για αλλαγές προσώπων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες έχουν... φτάσει και στα αυτιά της τρόικα και ήδη εκφράζεται μία επιφυλακτική στάση καθώς όπως αυτοί υποστηρίζουν «προτεραιότητα του προγράμματος στην επόμενη φάση του είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές...».
Η ανησυχία που φαίνεται να υπάρχει στην τρόικα έχει να κάνει με το κατά πόσο οι αλλαγές προσώπων θα εντάσσονται στην ενίσχυση των προϋποθέσεων για την επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών ή για "την συνήθη ανακατανομή κομματικών στελεχών στους σημαντικού κόμβους λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού..." μετά από κάθε αλλαγή κυβέρνησης.
Στο ΥΠΟΙΚ ο ερχομός του νέου Υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρα αλλάζει επίσης τα δεδομένα στην διαδικασία αλλαγής διοικήσεων, καθώς ο ίδιος εμφανίζεται να έχει ιδιαίτερα ισχυρή γνώμη για το τι πρέπει να γίνει στις διοικήσεις τόσο των ΔΕΚΟ όσο και των τραπεζών, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων.
ΠΗΓΗ :capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου