ΡΑΕ: Προτείνει αύξηση μόνο 13% στα τιμολόγια ΔΕΗ
του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Στην εισήγηση αυτή κατέληξε η ολομέλεια της αρχής μετά από μαραθώνια συνεδρίαση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για την αύξηση αυτή θέτει επιπλέον ως προϋπόθεση η ΔΕΗ να μειώσει τις λειτουργικές της δαπάνες κατά 600 εκατ. ευρώ το 2013.
Από τα πρώτα στοιχεία της απόφασης της ΡΑΕ που έχουν γίνει γνωστά, καθίσταται σαφές ότι η Αρχή δεν αποδέχεται τα κοστολογικά στοιχεία που εμφανίζει η ΔΕΗ, εκτιμώντας ότι το λειτουργικό της κόστος απέχει σημαντικά από αυτό που θα έπρεπε να είναι με βάση το κόστος άλλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ηλεκτρισμού με τα ίδια χαρακτηριστικά (εγκατεστημένη ισχύς, «καλάθι» χρησιμοποιούμενων καυσίμων).
Μάλιστα, η εξοικονόμηση που ζητά από τη ΔΕΗ πλησιάζει στις εκτιμήσεις που είχε κάνει η μελέτη της Booz Allen το 2008, μετά από παραγγελία της τότε διοίκησης της ΔΕΗ (Τάκης Αθανασόπουλος).
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που αναμένεται πλέον είναι η τυπική αποδοχή της πρότασης της ΡΑΕ από το υπουργείο ΠΕΚΑ και ειδικότερα από τον αρμόδιο υφυπουργό Ασημάκη Παπαγεωργίου προκειμένου να εκδοθεί, την ερχόμενη εβδομάδα, η υπουργική απόφαση για τις νέες τιμές.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό της αύξησης στα τιμολόγια χαμηλής τάσης, θα κλιμακωθεί σε τρεις δόσεις, με την πρώτη οπωσδήποτε σε μονοψήφια επίπεδα (από 7% ως 8%) να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου.
Αυτό που πρέπει να επισημανθεί ωστόσο είναι ότι η ΡΑΕ μιλά για συνολικές αυξήσεις 13%, για όλο το 2013, και αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ δύσκολα θα μπορέσει να δικαιολογήσει υψηλότερες αυξήσεις μετά την απελευθέρωση των τιμολογίων χαμηλής τάσης.
Ο λόγος είναι ότι μετά την απελευθέρωση η ΡΑΕ θα έχει το δικαίωμα να ασκεί έλεγχο στη ΔΕΗ και σε κάθε άλλο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας για το κατά πόσον τα κοστολογικά στοιχεία ανταποκρίνονται στις πραγματικές συνθήκες της αγοράς, ή είναι υπερβολικά εξαιτίας κακής διαχείρισης, κακής οργάνωσης της εταιρείας ή αναποτελεσματικής διοίκησης.
Για να μπορέσει να επιτελέσει το ελεγκτικό έργο η ΡΑΕ έχει προγραμματίσει την ανάθεση ευρείας μελέτης για τη σύγκριση του κόστους σε όλες τις δραστηριότητες που έχουν σχέση με την ηλεκτρική ενέργεια, δηλαδή παραγωγή, μεταφορά, και διανομή. Σύμφωνα δε με τον προγραμματισμό, τα πρώτα στοιχεία θα αρχίσει να τα λαμβάνει προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2013.
ΠΗΓΗ:euro2day.gr
ΠΗΓΗ:euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου