Όλοι ήξεραν τις κινήσεις του Ιωαννίδη. Μόνο ο Παπαδόπουλος δεν ήθελε να πιστέψει ότι θα τον ανατρέψει!
Χωρίς την παραμικρή αντίδραση από την πλευρά του Γεωργίου Παπαδόπουλου, ο ταξίαρχος της ΕΣΑ Δημήτριος Ιωαννίδης, ανέτρεψε τον παλιό δικτάτορα, τον έθεσε σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Λαγονήσι και κατέλαβε την εξουσία για να οδηγήσει τη χώρα σε νέες περιπέτειες. Ο κόσμος που το πληροφορήθηκε το πρωί της 25ης Νοεμβρίου 1973, της Αγίας Αικατερίνης , ανάσανε με ικανοποίηση για την ανατροπή του Παπαδόπουλου, αλλά όταν άκουσε τα διαγγέλματα Γκιζίκη και Ανδρουτσόπουλου που μιλούσαν ότι « η 21η Απριλίου ξέφυγε από τον σκοπό της κ.λ.π.» απογοητεύθηκε πλήρως για το νέο γύψο που θα έμπαινε… Θα παρουσιάσουμε σήμερα τα παρασκήνια της προηγούμενης μέρας, τις κινήσεις που σημειώθηκαν και την πλήρη αδιαφορία του Παπαδόπουλου όταν τον προειδοποιούσαν για την ανατροπή του.
Την παραμονή του πραξικοπήματος, ο Νικόλαος Μακαρέζος βλέπει τον πρωθυπουργό Σπύρο Μαρκεζίνη και του λέει: « Το καθήκον μού επιβάλει να πώ την σκληρή αλήθεια. Μόνος τρόπος εξόδου από το αδιέξοδο, είναι άρση του στρατιωτικού νόμου, παραίτηση του Παπαδόπουλου, ανάληψη της προεδρίας από τον αντιπρόεδρο Αγγελή και εκλογές». Πρόσθεσε επίσης, ότι απο δημοσκόπηση που έκανε, στην Αθήνα, διαπίστωσε ότι το 93% εκφραζόταν κατά του Παπαδόπουλου, το 7% ήταν αδιάφορο, ενώ στους στρατιωτικούς διαπιστώθηκε άρνηση εκδήλωσης γνώμης!
Τον Μαρκεζίνη βλέπει και ο καθηγητής Ιωάννης Γεωργάκης ( στενός συνεργάτης του Ωνάση) που προειδοποιεί: « Θα σας ανατρέψει ο Ιωαννίδης» και τον προτρέπει να ενημερώσει τον Παπαδόπουλο. Την ανησυχία του εξέφρασε και ο Άγγλος πρέσβης σέρ Ρόμπιν Χούπερ, αλλά και ο αμερικανός πρέσβης Χένρι Τάσκα, σε άλλο κλίμα από τον υπουργό εξωτερικών Κίσινγκερ, που επισκέφθηκε τον Μαρκεζίνη και του εξέφρασε την ανησυχία του απο την παρουσία του Ιωαννίδη στην Αθήνα. Πάω στο Λονδίνο προς συνάντηση του Κίσινγκερ τι θα ήθελες να του διαβιβάσω.«Βαίνομεν προς εκλογάς», ήταν το μήνυμα του Μαρκεζίνη…
Και ο Στυλιανός Παττακός είδε τον Μαρκεζίνη και τον πίεσε να επισπεύσει τις εκλογές. Πήγε μάλιστα και είδε και τον Παπαδόπουλο. « Γιώργο, πρόσεχε τον Μίμη. Κάτι ετοιμάζει!». Και ο Παπαδόπουλος, του λέει καθησυχαστικά « Ο Μίμης είναι πιστός φίλος, Αρσακειάδα!» και ο Παττακός του απαντά: « Μου το είπες και πέρσι, αλλά πρόσεχε… Άκουσε με! Θυμήσου την Αρσακειάδα που ο φίλος μας την έπιασε σε ξένη αγκαλιά!..»
Το βράδυ της ίδιας μέρας, ο Μαρκεζίνης επισκέπτεται τον Παπαδόπουλο στο Λαγονήσι, του θέτει το θέμα άρσης του στρατιωτικού νόμου και ορισμού ημέρας διεξαγωγής των εκλογών. Για τις 10 Μαρτίου μίλησε ο Παπαδόπουλος, για τις 10 Φεβρουαρίου επέμενε ο Μαρκεζίνης. Μετά, μετέφερε ως όφειλε, στον Παπαδόπουλο, όλες τις άλλες πληροφορίες, παρόντος και του Αγγελή, αλλά απο τη σιγή του αποκόμισε την άποψη, ότι τα γνώριζε, γιατί είχε συχνές επαφές με τους Μπαλόπουλο, Ασλανίδη, Λέκκα, Κωτσέλη… Του μετέφερε επίσης τις πληροφορίες, Γεωργάκη και Λάμπρου Ευταξία, ότι ο Ιωαννίδης σχεδιάζει την ανατροπή του!
Ο Παπαδόπουλος για να απαντήσει στον Μαρκεζίνη, στράφηκε στον Αγγελή λέγοντας: «Νομίζω ότι πρέπει να είπωμεν εις τον Ιωαννίδην να παρουσιασθεί εις τον πρωθυπουργόν ώστε να μορφώσει ο ίδιος γνώμην, αν πρόκειται περί ανθρώπου ικανού να διαπράξει όσα διαδίδουν!!!» Φεύγοντας ο Μαρκεζίνης είπε στον Παπαδόπουλο (εκτοτε δεν τον ξανάδε ποτέ!) : «Περιμένω απάντησιν ημερομηνίας των εκλογών» Και ο Παπαδόπουλος απάντησε: « Α, ναι, έχετε δίκαιον…».
Ιωαννίδης: «Ο Παπαδόπουλος ήταν ανίσχυρος»
Την άλλη μέρα το πρωί, ο μέν Παπαδόπουλος είδε έκπληκτος να είναι ζωσμένος απο άρματα ο δε Μαρκεζίνης να πληροφορείτε από τον φρουρό αστυφύλακα ότι διετάχθη να τον εγκαταλείψει γιατί η κυβέρνηση του καταργήθηκε! Απο την τηλεόραση έμαθαν τα υπόλοιπα… Ρώτησα τον Ιωαννίδη στις φυλακές Κορυδαλλού, όταν δικαζόταν, αν ήξερε ο Παπαδόπουλος τις κινήσεις του: « Δεν πιστεύω, και να ήξερε δεν μπορούσε να κάνει τίποτε. Γιατί ο Παπαδόπουλος, ήταν ανίσχυρος, είχε μόνο τους στρατηγούς κι εγώ τους κατωτέρους αξιωματικούς. Και τις επαναστάσεις δεν τις κάνουν μόνοι τους οι στρατηγοί από τα γραφεία, αλλά οι κατώτεροι…»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου