Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 

Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Καθημερινή)

Εφόσον εκπληρωθούν τρεις βασικές προϋποθέσεις θα μπορούσε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας να χαρακτηριστεί βιώσιμο, χωρίς να απαιτηθεί κάποιο νέο «κούρεμα». Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν τα πρώτα σενάρια που έχει στη διάθεσή του ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σε μία από τις συναντήσεις που έγιναν μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των επικεφαλής της τρόικας τις προηγούμενες μέρες, η ελληνική πλευρά παρουσίασε ένα πρωταρχικό μακροοικονομικό μοντέλο - με τη συμβολή του ΙΟΒΕ- για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθούν η ελληνική οικονομία και το χρέος. Καθοριστικός παράγοντας για να ανακάμψει η οικονομία είναι να βελτιωθεί η εικόνα των ιδιωτικών επενδύσεων που δεν αφορούν σε κατοικίες και βάσει αυτών των προβλέψεων το 2014 θα υπάρξει θετικός ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 0-1%. Για να εξασφαλιστεί, όμως, η μείωση του χρέους χωρίς να υπάρξει κάποιο νέο «κούρεμά» του, όλα δείχνουν ότι θα πρέπει να συντρέχουν τρεις παράγοντες: 


1. Να αυξηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις. Το μοντέλο που έχει «τρέξει» η ειδική ομάδα εργασίας του υπουργείου Οικονομικών που έχει συσταθεί για να καταρτίσει μια έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, δείχνει ότι η πορεία του ΑΕΠ επηρεάζεται πάρα πολύ από το μέγεθος των ιδιωτικών επενδύσεων. Συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί ότι εάν οι ιδιωτικές επενδύσεις (πλην κατοικιών) κινηθούν με τους ρυθμούς αύξησης της δεκαετίας του 2000 (κάτι που θεωρείται εφικτό για τα επίπεδα της ελληνικής οικονομίας), τότε το ΑΕΠ θα αυξάνεται κατά 0,5% κάθε χρόνο. Συνολικά, εκτιμάται ότι εάν επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη για τις ιδιωτικές επενδύσεις, το δημόσιο χρέος μπορεί να μειωθεί κατά 13-15% του ΑΕΠ έως το 2020, μόνο από αυτό τον παράγοντα.

 2. Να υλοποιηθούν οι στόχοι του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, θα πρέπει να εισρεύσουν 19 δισ. ευρώ έως το 2015 και το ποσό αυτό να αυξηθεί στα 50 δισ. ευρώ έως το 2020. 

3. Να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και να μην εγγραφεί στο δημόσιο χρέος το ποσό της τάξης των 30 δισ. ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι σε ένα πρώτο προσχέδιο της έκθεσης που ετοιμάζει η ομάδα εργασίας του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπεται πως εάν η ανάπτυξη είναι καλύτερη των σημερινών εκτιμήσεων, η δημοσιονομική προσαρμογή επιτευχθεί έως το 2016 και εάν διαγραφούν από το χρέος 34 δισ. ευρώ (πιθανό ποσό που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών), τότε το δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει στο 109% του ΑΕΠ το 2020. Από την άλλη πλευρά, εάν δεν αλλάξει τίποτα στο πρόγραμμα, το χρέος θα ανέλθει στο 140% του ΑΕΠ. Πάντως, η ομάδα εργασίας συνεχίζει να εργάζεται πάνω στην κατάρτιση της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Σε ό,τι αφορά το μακροοικονομικό μοντέλο που παρουσίασε η ελληνική πλευρά στην τρόικα, για φέτος εκτιμάται ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί λίγο υψηλότερα του 6%, το 2013 θα υποχωρήσει στο 3%, ενώ το 2014 θα υπάρξει θετικό πρόσημο και θα κινηθεί μεταξύ 0 και 1%. Με αυτά τα δεδομένα, έχουν γίνει προβολές και για την πορεία του πρωτογενούς ελλείμματος. Λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος, το πρωτογενές έλλειμμα θα ανέλθει φέτος στο 1,5% του ΑΕΠ, του χρόνου θα μηδενιστεί, το 2014 θα διαμορφωθεί πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και το 2015, το πλεόνασμα θα αυξηθεί στο 3% του ΑΕΠ. 
ΠΗΓΗ :fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Διαβάστε εδώ tovima.gr

FARAGE

FARAGE

ΕΛΥΤΗΣ

ΕΛΥΤΗΣ

Αρκετά χρόνια πίσω, στις 19 Οκτωβρίου 1979, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία με αφορμή την αναγγελία για τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο Οδυσσέας Ελύτης, είχε δηλώσει προφητικά

Α.ΣΑΜΑΡΑΣ

Α.ΣΑΜΑΡΑΣ
30-09-2011 ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΙ ΕΛΕΓΕ

harryklynn.blogspot.gr

ΠΗΓΗ :harryklynn.blogspot.gr