Άλυτη παραμένει η κρίση χρέους στην Ευρώπη, και μπορεί μάλιστα να βρίσκεται πολύ κοντά σε μια κρίσιμη μετάβαση, σχολίασε σε συνέντευξή του ο Καθηγητής του Harvard, Niall Ferguson. Όπως τονίζει, η ελληνική χρεοκοπία μπορεί να είναι θέμα ημερών.
«Και αυτό που ακούσαμε από την Angela Merkel στην ομιλία της στο Νταβός, αυτό που προσφέρει, είναι λιτότητα, λιτότητα και περισσότερη λιτότητα». Επίσης, εκτιμά ότι μια τέτοια προοπτική, δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα. «Επομένως νομίζω ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη είναι ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα από ό,τι ήταν πριν από 12 μήνες». Προειδοποιεί ακόμη πως οτιδήποτε συμβεί στην Ελλάδα, θα συμβεί σε μια λογική έκταση και στην Πορτογαλία. «Και πιστέψτε με, ό,τι συμβεί στην Πορτογαλία θα συμβεί και σε κάποιον άλλο. Και εάν αυτός είναι η Ισπανία ή η Ιταλία, αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα».
Πηγή:www.capital.gr
Απειλή διάσπασης της Ευρωζώνης, βλέπει ο Niall Ferguson του Harvard
Η Ευρωζώνη απειλείται με «διάσπαση» εκτός εάν οι ηγέτες της συμφωνήσουν σε κάποια μορφή δημοσιονομικής ενοποίησης, προειδοποίησε ο καθηγητής του Harvard, Niall Ferguson.
«Χωρίς κάποιου είδους αποφασιστική κίνηση προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής ομοσπονδίασης, απλά θα βλέπουμε το ένα πλήγμα μετά το άλλο», δήλωσε στο Bloomberg ο 46χρονος καθηγητής. «Σ’ αυτή την περίπτωση, μία διάσπαση γίνεται μία πραγματική πιθανότητα».
Σύμφωνα με τον Ferguson το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας ύψους 750 δις ευρώ δεν είναι αρκετό και η απάντηση των Ευρωπαίων αξιωματούχων στην κρίση αποδεικνύεται πολύ αργή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg πάντως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν νέο σχέδιο κατά της κρίσης, το οποίο θα περιλαμβάνει βοήθεια προς την Πορτογαλία, επαναγορά ομολόγων και χαμηλότερα επιτόκια στα δάνεια διάσωσης.
«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει τρόπος σήμερα η Πορτογαλία να μπορεί να αποφύγει να στραφεί στην ΕΕ για βοήθεια», δήλωσε ο Ferguson.
O ίδιος προειδοποιεί πως όσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναβάλουν οποιαδήποτε δράση, τόσο πιο ακριβό θα είναι το τίμημα.
Σύμφωνα με τον Ferguson η Ελλάδα και η Ιρλανδία αντιμετωπίζουν «ασταθή» δανειακά βάρη και τα προγράμματα λιτότητας που απαιτούνται ίσως αποδειχθούν υπερβολικά σκληρά.
«Σε κάποιες περιπτώσεις οι κυβερνήσεις μπορεί να κρίνουν το κόστος της προσαρμογής πιο μεγάλο απ’ το κόστος του να εξέλθουν απ’ την Ευρωζώνη», δηλώνει, προσθέτοντας: «έχω γίνει πολύ πιο απαισιόδοξος για το μέλλον της Ευρωζώνης».
ΠΗΓΗ : http://www.isotimia.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου