Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2012

Προσπάθεια απαγκίστρωσης της ΔΕΗ από το ειδικό τέλος ακινήτων

Την αποσύνδεση της πληρωμής του ειδικού τέλους ακινήτων από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην εταιρεία εξαιτίας της καταβολής του τέλους επί των ακινήτων μέσω των λογαριασμών της αντιμετωπίζονται με την εν λόγω απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και τις προσεχείς μέρες αναμένονται και οι σχετικές ανακοινώσεις.Παρά το γεγονός, όμως, ότι αποσυνδέεται το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, η ΔΕΗ δεν φαίνεται να απεμπλέκεται πλήρως. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει δύο σενάρια για την πληρωμή του ειδικού τέλους ακινήτων:

1. Το πλέον πιθανό σενάριο περιλαμβάνει την αποστολή των ειδοποιητηρίων στους χρήστες των ακινήτων από τη ΔΕΗ, προκειμένου να μη χαθεί κι άλλος χρόνος. Βάσει αυτού του σεναρίου, η ΔΕΗ θα συνεχίσει να εκτυπώνει το ειδοποιητήριο και θα το αποστέλλει στους υποχρέους. Ωστόσο, αυτή τη φορά το ειδοποιητήριο δεν θα συμπεριλαμβάνεται στον λογαριασμό που λαμβάνουν οι καταναλωτές κάθε δύο μήνες, αλλά σε διαφορετικό έντυπο, στο οποίο θα έχει γίνει ο σχετικός υπολογισμός του ειδικού τέλους με βάση τα στοιχεία που διαθέτει η εταιρεία.
2. Σε αυτήν την περίπτωση, το σχετικό ειδοποιητήριο θα σταλεί από το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών. Η ΔΕΗ και οι άλλοι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος θα παραδώσουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) το σύνολο των στοιχείων των χρηστών, στους οποίους απεστάλη το 2011 το ειδικό τέλος ακινήτων. Στα στοιχεία αυτά θα προστεθούν οι αλλαγές που έχουν γίνει από τους δήμους στις τιμές ζώνης, καθώς και διάφορα άλλα λάθη που παρατηρήθηκαν πέρυσι.
Επί της ουσίας, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία, με τη διαφορά ότι την τελική ευθύνη είσπραξης του τέλους θα έχει το υπουργείο Οικονομικών και όχι η ΔΕΗ.
Από το ειδικό τέλος ακινήτων τα προσδοκώμενα έσοδα φθάνουν τα 2,9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για τον υπολογισμό του τέλους λαμβάνεται υπόψη το ύψος της τιμής ζώνης, το εμβαδόν του ακινήτου, ο συντελεστής προσδιορισμού του τέλους σε ευρώ ανά τ.μ., καθώς και ο συντελεστής προσαύξησης του ακινήτου ανάλογα με την ηλικία του. Για παράδειγμα, κάποιος που έχει νεόδμητο ακίνητο 80 τ.μ. στην περιοχή της Ηλιούπολης, όπου η ανώτατη τιμή ζώνης φθάνει τα 1.900 ευρώ, θα πληρώσει 600 ευρώ στην εφορία (80 τ.μ. x 6 ευρώ x 1,25 = 600 ευρώ). Ανάλογα με την ηλικία του ακινήτου επιβάλλεται συντελεστής από 1,25 για τα νεόδμητα ακίνητα, ενώ για τα παλαιά, με ηλικία άνω των 26 ετών, ισχύει μόνο η τιμή ζώνης.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί 200 εκατ. ευρώ τα οποία θα πρέπει να επιστρέψει στους καταναλωτές που εξαιρέθηκαν εκ των υστέρων από το ειδικό τέλος ακινήτων.
Χιλιάδες φορολογούμενοι και επιχειρήσεις είχαν πληρώσει τις πρώτες δόσεις του ειδικού τέλους που τους είχε αποσταλεί από τη ΔΕΗ και τους άλλους παρόχους και εν συνεχεία εξαιρέθηκαν του μέτρου. Οι επιστροφές έχουν ήδη ξεκινήσει από τις αρχές Ιουνίου, αλλά είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, δεδομένου ότι τα κρατικά ταμεία είναι άδεια.

ΠΗΓΗ :kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Διαβάστε εδώ tovima.gr

FARAGE

FARAGE

ΕΛΥΤΗΣ

ΕΛΥΤΗΣ

Αρκετά χρόνια πίσω, στις 19 Οκτωβρίου 1979, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία με αφορμή την αναγγελία για τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο Οδυσσέας Ελύτης, είχε δηλώσει προφητικά

Α.ΣΑΜΑΡΑΣ

Α.ΣΑΜΑΡΑΣ
30-09-2011 ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΙ ΕΛΕΓΕ

harryklynn.blogspot.gr

ΠΗΓΗ :harryklynn.blogspot.gr